Bestrating leggen

Bestrating is op zich, afhankelijk van de keuze van het type steen niet zo duur, maar het kan altijd nog goedkoper. Om extra te besparen op het prijskaartje dat bestrating met zich meebrengt kiezen veel mensen er dan ook voor om de bestrating zelf te leggen. Dit is op zich niet zo moeilijk en daarbij kunt u het uurloon van de bestrater uitsparen. Bent u met andere woorden ook van plan om bestrating te leggen in uw tuin of voor uw oprit? In dat geval geven wij u alvast graag enkele interessante tips.

Belangrijke aandachtspunten

Wanneer u de bestrating zelf gaat uitvoeren is het steeds belangrijk om met een aantal factoren rekening te houden. Uiteraard zult u op voorhand bijvoorbeeld de nodige voorbereidende werken willen doen, zoals het afbakenen van de oppervlakte waar de bestrating moet worden geplaatst. Dat is echter niet alles. Tijdens het leggen van bestrating is het bijvoorbeeld ook belangrijk om een bepaald legpatroon aan te houden (zie verder in dit artikel) en ook wanneer het bestraten lijkt afgerond te zijn bent u vaak nog niet helemaal klaar. Hou er namelijk steeds rekening mee dat de voegen van uw bestrating steeds moeten worden opgevuld. Een gevulde voeg zorgt er namelijk steevast voor dat er voldoende stabiliteit wordt voorzien en daarnaast komt het geheel ook een stuk mooier over.

Welk legpatroon gebruiken?

De keuze van het legpatroon waar gebruik van wordt gemaakt bij bestrating is eigenlijk zeer persoonlijk. De legpatronen die het vaakst worden toegepast zijn:

  • Halfsteenverband
  • Blokverband
  • Elleboogverband
  • Diagonaalverband
  • Keperverband
  • Visgraatverband

Indien u nog niet zoveel ervaring heeft met het plaatsen van bestrating raden we u aan om gebruik te maken van diagonaalverband of halfsteenverband. Deze legpatronen zijn het eenvoudigst aan te houden, maar let op, er kan uitsluitend gebruik worden gemaakt van rechthoekige tuintegels.